Dość często możemy spotkać się z opiniami osób trenujących odnośnie do tego, że ich skóra nie jest idealna, a problemy związane z pojawiającymi się zmianami, nasilają się. Cynk Jako ostatni element układanki jest istotnym pierwiastkiem, wspomagającym funkcjonowanie całego organizmu. Jego działanie wspiera budowę skóry, włosów i paznokci, [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
[...] tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, olej lniany i orzechy włoskie są również dobrym źródłem kwasów Omega-3 pochodzenia roślinnego. Jeśli w Twojej diecie brakuje wymienionych wyżej produktów, przez co nie możesz uzyskać wystarczającej ilości kwasów Omega-3 z diety, warto byś sięgnął po odpowiednie suplementy i regularnie je przyjmował.
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
Wielu kulturystów uważa, że pompa mięśniowa jest tym elementem treningu, który warunkuje przyrosty. Przyglądając się badaniom naukowym, nie uzyskamy jednoznacznego potwierdzenia tej teorii, jednak przyznacie, że nic tak nie motywuje do działania, jak zmieniająca się w lustrze sylwetka i uczucie, że mięśnie robią się większe i twardsze. [...]
[...] takie jak: płatki owsiane, dziki ryż, owoce, warzywa, pierś kurczaka, mielona wołowina, białka jaj, twarożek, awokado, orzechy i nasiona oraz oliwa z oliwek. Jeśli chodzi o suplementy, które stosuje Mariah to znajdziecie u niej olej rybny, multiwitaminę, odżywkę białkową i bcaa. Mariah przez wiele lat pracowała na to, by zbudować wymarzoną [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]
Beta-alanina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów, jest pochodną alfa-alaniny, podstawowego aminokwasu tkanki mięśniowej. Beta-alanina należy do β-aminokwasów, czyli takich, których grupa aminowa znajduje się przy węglu beta w stosunku do grupy karboksylowej. Beta-alanina jest silnym prekursorem karnozyny, która buforuje [...]
Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
Aktualizacja 04.01.2023 Sportowcy niektórych dyscyplin, zwłaszcza kobiety, obawiają się suplementacji kreatyną ze względu na to, że może ona powodować wzrost masy ciała poprzez większe gromadzenie się wody w organizmie. Czy słusznie? Czy kreatyna zawsze powoduje znaczny wzrost ilości wody w ciele? Czy można uniknąć tego typu efektu i czerpać [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
Każda komórka w twoim ciele otoczona jest błoną komórkową, a ta z kolei ma w swoim składzie także tłuszcz. Jego rodzaj wpływa na to, jak funkcjonuje komórka, jak reaguje na sygnały wysyłane od hormonów. Przykładowo, mniej płynne błony komórkowe są powiązane z opornością na insulinę, ponieważ insulina nie może się komunikować z komórką, gdy błona [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
Znasz to uczucie, gdy przychodzi czas, aby spakować torbę treningową i udać się na zaplanowane zajęcia sportowe, a Ty myślisz tylko o tym, co "pilnego" masz właśnie w tym momencie do zrobienia…? Podsumowanie Jeśli więc podejrzewasz, że możesz cierpieć na niedobór tych mikroskładników, zadbaj o właściwy skład i urozmaicenie swojej diety. Jeśli nie [...]
Ilość kontuzjowanych osób wzrasta w okresie Nowego Roku, jak i w czasie powrotu do szkół jesienią. Jest to naturalne zjawisko, które połączone jest ze wzrostem ilości trenujących osób. Ćwiczący nie do końca wiedzą, jak w pierwszych dniach zachowywać się na siłowni, nie mają pojęcia o przygotowaniu ciała do treningu. Wybór planów treningowych [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
[...] Ważne jest więc zdaniem specjalistów, aby osoby stosujące diety wolne od produktów zwierzęcych lub unikające produktów mlecznych przykładowo ze względów zdrowotnych, dla utrzymania właściwej masy kostnej, albo korzystały z żywności wegańskiej wzbogaconej w wapń, albo stosowały wysoko przyswajalne suplementy tego pierwiastka. Sławomir Ambroziak
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]